گروه اقتصادی _ رجانیوز: با افزایش 40 درصدی صادرات نفت در کنار رشد 350 درصدی صادرات میعانات گازی در ماههای اخیر، کشور توانسته تا وصول درآمدهای نفت خام، میعانات گازی، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی را 300 درصد افزایش دهد. در این زنجیره شاید عمده اقدامات مربوط به افزایش صادرات در حوزه تولید و فروش بازتاب بیشتری داشته اما این تمام ماجرا نیست. بخش مهمی از تلاشهای زنجیره تولید و فروش نفت مربوط به بخشی است که کمتر مورد توجه بوده و آن حوزه توسعه و اکتشاف است.
به گزارش رجانیوز؛ شرکت ملی نفت در دولت سیزدهم، به موازات تعریف بازارهای جدید در حوزه بینالملل، اقدامات زیرساختی مهمی برای افزایش توان تولید در بخش نفت و گاز صورت داده است. اقدامات چاه محور از جمله عملیات ترمیمی و تعمیری بر روی چاه های تولیدی نفت با انجام حدود 1800 عملیات درون چاهی، تعمیرات اساسی تأسيسات سطح الأرضی توليد نفت و گاز و آمادگی کامل جهت بازگشت به تولید حداکثری با انجام حدود 250 مورد تعمیرات اساسی، بهينه سازي سيستم فرازآوري با گاز براي 80 حلقه چاه در غرب كارون، عملیات حفاری و به مدار تولید آوردن 13 حلقه چاه در میدان آزادگان جنوبی و رساندن تولید این میدان از 80 به 103 هزار بشکه در روز، تعمیرات اساسی خطوط لوله انتقال نفت خام مربوط به2300 کیلومتر خط لوله، نصب پمپهای درون چاهي در ميادين آبان، پايدارغرب، سروش و نوروز، بازسازی و تعمیر خطوط لوله جریانی انتقال نفت از چاه ها به مبادی مصرفی پالایشگاههای داخلی و ترمینالهای صادراتی تنها بخشی از اقداماتی است که در حوزه افزایش تولید نفت به جریان افتاده و ظرفیت تولید نفت خام کشور را به رقم 3 میلیون و 800 هزار بشکه در مهر ماه 1400 رسانده است. رقمی که پیش از این تنها تا قبل از دوران تحریم سابقه داشته است.
در حوزه برداشت گاز نیز دولت سیزدهم با ثبت رکورد برداشت 705 میلیارد متر مکعبی از میدان مشترک پارس جنوبی و افزایش تولید روزانه به سقف 1 میلیارد متر مکعب توانست زمستان سرد 1400 را با پایداری کامل شبکه گاز طی کند. راه اندازی تأسیسات جانبی و ردیف اول پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی با اقدامات عملیاتی فشرده، بهره برداری از فاز نخست اسکله صادراتی گاز مایع با ظرفیت بارگیری 5000 مترمکعب بر ساعت در بندر خدماتی سیراف پارس، جلوگیری از سوزانده شدن گاز مشعل به ظرفیت 92 میلیون فوت مکعب در روز، شروع بهره برداری از پروژه مرکاپتان زدایی (DMC) از میعانات گازی پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارسجنوبی جهت افزایش صادرات میعانات گازی، شروع اجرای طرح فشارافزایی فازهای میدان مشترک پارس جنوبی با انجام مطالعات پایه و مفهومی آن و آغاز پروژه احداث خط لوله انتقال گاز ميدان كيش جهت تولید 28 میلیون مترمکعب در روز رئوس اقدامات انجام شده در بخش گاز بوده است.
شرکت نفت همچنین با اکتشاف حداکثری مابع هیدروکربنی ایران در تراز جهانی توانسته نقش کارآمد خود در زنجیره ارزش صنعت تولید نفت و گاز را پیدا کند. این برنامه مهم که با پایبندی کامل به توسعه پایدار و با تاکید بر حضور دائمی در تعاملات بینالمللی همراه بوده نویدبخش حرکتی مستمر در این حوزه است.
شناسایی و کشف پتانسیلهای نفت و گاز در تمام حوضههای رسوبی کشور در خشکی و دریا، مدیریت کارآمد بر تعریف و اجرای مطالعات جامع و یکپارچه در عملیاتهای اکتشافی با هدف افزایش ضریب موفقیت اکتشافی، حداکثرسازی ضریب جایگزینی نفت و گاز تولیدی و فراهم نمودن زمینه توسعه میادین جدید کشور برای حفظ و ارتقای تولید از طریق کشف منابع جدید اهم اهداف و استراتژیهای بخش اکتشاف نفت و گاز است.
تسریع و تکمیل پروژههای اکتشاف نفت و گاز در مناطق استانهای خوزستان، فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، اردبیل و خراسان مجموعا به 97 مورد میرسد. از این بین 59 پروژه مطالعاتی، 18 پروژه پژوهشی و 20 پروژه نیز عملیاتی بوده است. اقدامات مذکور در کنار توان بالای بازاریابی و بازارسازی وزارت نفت، باعث شده تا صنعت نفت آینده روشنتری را در برابر خود داشته باشد.