رئیس سازمان توسعه و مدیریت بنادر قطر روز گذشته در سفر به ایران از بنادر بوشهر بازدید کرد تا فصل جدیدی از روابط اقتصادی دو کشور بر پایه اقتصاد دریامحور گشوده شود.
روابط تجاری ایران و قطر در دولت سیزدهم و با توجه به سیاست دولت در گسترش روابط منطقهای تحولات مثبتی را پیش رو دارد. بعد از سفر رئیس جمهور به قطر و بازدید امیر قطر از ایران، باب تازهای از روابط اقتصادی بین دو کشور گشوده شده است.
توسعه روابط تجاری ایران و قطر در دو دورنمای کوتاه مدت در زمان برگزاری جام جهانی و بلندمدت دیده شده است. در کوتاه مدت، راهاندازی خطوط مسافری و پشتیبانی ایران از قطر در تأمین کالاها بخصوص کالاهای غذایی در مدت برگزاری جام جهانی است، اما با توجه به اینکه ایران و قطر فاصله دریایی کوتاهی با هم دارند توسعه پایدار حمل و نقل دریایی مورد نظر دو کشور است. روز گذشته در نشست هیأت عالی رتبه قطری با مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، عبدالله محمد الخنجی، رئیس سازمان توسعه و مدیریت بنادر قطر در خصوص سرمایهگذاری قطر در بنادر ایران پیشنهاداتی ارائه کرد. علیاکبر صفایی، رئیس سازمان بنادر و دریانوردی در این دیدار ضمن اعلام آمادگی سازمان بنادر و دریانوردی برای توسعه روابط تجاری و افزایش همکاریهای بندری و دریایی با دوحه گفت: تمام گزینهها برای توسعه همکاری اقتصادی و تجاری بین تهران و دوحه، بدون هیچ محدودیتی، روی میز خواهد بود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پتانسیل و موقعیت مناسب بنادر بوشهر، دیر، کنگان و جزیره بندری نگین در استان بوشهر برای سرمایهگذاری تأکید کرد: پیشنهاد ما ایجاد یک مرکز لجستیکی توسط بخش خصوصی قطر در بندر بوشهر، برای کنترل هرچه بیشتر زنجیره تأمین صادرات کالا از بوشهر به قطر است.
مدیرعامل سازمان بنادر با اعلام آمادگی این سازمان برای ترانشیپ کالا بین دیگر کشورها از جمله امارات و قطر تأکید کرد: خطوط کشتیرانی میتوانند از پتانسیل و فرصت کشتیرانی بین بنادر ایران و قطر استفاده کرده کالاهای مورد نیاز را از قطر و از طریق بنادر ایران به روسیه و کشورهای آسیای میانه ارسال کنند. معاون وزیر راه و شهرسازی تأمین سوخت کمسولفور برای شناورهای باری و مسافری را حائزاهمیت دانست و گفت: قطر و ایران میتوانند در زمینه بانکرینگ و تهیه سوخت کم سولفور مورد نیاز ناوگان خود نیز همکاری داشته باشند.
برای سرمایهگذاری در بنادر دیر و بوشهر
در این نشست همچنین عبدالله محمد الخنجی، رئیس سازمان توسعه و مدیریت بنادر قطر هدف از سفر به ایران را ملاقات با مقامات ایرانی و بازدید از بنادر بوشهر و دیر اعلام کرد و گفت: بنادر دیر و بوشهر دروازه اصلی تجارت بین قطر و ایران هستند و سرمایهگذاری در این بنادر در کنار افزایش عمق اسکلهها و تعریض کانال دسترسی این بنادر میتواند به افزایش حجم واردات و صادرات بین دو کشور کمک کند.
الخنجی افزود: از آنجایی که ۹۹ درصد مراودات تجاری بین ایران و قطر از طریق بنادر بوشهر و دیر انجام میشود، این دو بندر در همکاریهای تجاری بین دو کشور اهمیت بالایی دارند. مدیرعامل سازمان توسعه و مدیریت بنادر قطر با بیان اینکه بخش خصوصی قطری میتوانند با پتانسیلهای موجود در بنادر ایران آشنا شوند و با توجه به نیازهای خود اقدامات و سرمایه گذاریهای لازم را انجام دهند، بر لزوم بازدید بخش خصوصی قطر از بنادر ایران تأکید کرد. وی ادامه داد: یکی از رویکردهای جدی دولت قطر، فراهم کردن امکان تردد کشتیهای بزرگتر بین بنادر دو کشور و افزایش حجم تجارت و کاهش هزینهها و قیمت تمام شده کالا است. عبدالله محمد الخنجی افزود: در نظر داریم با ارائه تسهیلات لازم به بخشهای خصوصی ایرانی و قطری، مراودات تجاری دوطرفه را ارتقا دهیم.
به گفته معاون وزیر حملونقل قطر، بندر حمد نیز آماده ارائه هرگونه تسهیلات به خطوط کشتیرانی ایرانی برای افزایش حجم مبادلات تجاری بین دو کشور است.
راهاندازی خط مسافری بوشهر-قطر اواخر مرداد
حسین عباسنژاد، مدیر کل امور دریایی سازمان بنادر، در گفتوگو با «ایران» گفت: تنها راه ارتباطی ایران و قطر برای تبادلات کالایی مرز دریایی است. تبادلات تجاری ایران و قطر بیشتر در زمینه تأمین کالاهای غذایی است که از ایران به قطر صادر میشود. در زمان برگزاری جام جهانی این پشتیبانی قرار است گسترش یابد.
وی افزود: راهاندازی خطوط مسافری بین دو کشور تا برگزاری جام جهانی اولویت دو کشور در توسعه روابط دوجانبه است. تلاش این است خط مسافری بندر بوشهر به قطر تا اواخر مرداد راهاندازی شود. خط دیگر مسافری، از کیش به قطر است که اگر تقاضای سفر به قطر افزایش یافت، این خط نیز راهاندازی میشود.
مدیر کل امور دریایی سازمان بنادر گفت: با توجه به برگزاری جام جهانی فوتبال در این کشور ایران میتواند نقش مهمی در این حوزه ایفا کند و از این جنبه با قطر همکاری داشته باشد. روابط تجاری و سیاسی ایران و قطر از دیرباز وجود داشته و اکنون برگزاری جام جهانی در این کشور، فرصتی برای گسترش این روابط است.
سرمایهگذاری در زیرساختهای بندری
سیدعلی حسینی، رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی نیز در گفتوگو با «ایران»، با اشاره به روابط جدید ایران و قطر در توسعه همکاریهای اقتصادی گفت: مهمترین نیاز ما برای توسعه روابط اقتصادی با قطر، تجهیز زیرساختهای بندر در جنوب است. در بنادر جنوب برای گذار از حمل و نقل سنتی به شناورهای سبک نیاز داریم. با توجه به فاصله نزدیک ایران و قطر، افزایش سرعت حمل دریایی اهمیت زیادی در حمل و نقل بین دو کشور دارد. به گفته حسینی سرمایهگذاری در تأمین منابع برای احداث سردخانهها، انبارهای بزرگ کالایی، خرید شناورهای رو-رو بخشی دیگر از نیاز بنادر جنوب برای تبادلات تجاری با قطر است.
رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی افزود: بنادر کوچک ما در جنوب، از نظر زیرساختی ضعف دارد و مجهز نیست، از سوی دیگر قطر تبادلات تجاری بالایی با کشورهای مختلف دارد. ایران با توجه به نزدیکی به قطر نقش مهمی در ترانزیت کالا از این کشور دارد. بنابراین افزایش درآمدهای ترانزیتی بخش دیگری از توسعه روابط تجاری، افزایش سرمایهگذاری و تجهیز زیرساختها در بنادر جنوبی است. رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی با اشاره به تحریم قطر از سوی کشورهای عربی گفت: بیشترین روابط مبادلهای قطر در هنگام تحریم از سوی کشورهای عربی، با ایران بود. بنابراین دو کشور تجربه توسعه روابط تجاری را دارند و به همین دلیل سرمایهگذاری قطر در بنادر ایران موضوعی است که این کشور علاقهمند به اجرای آن است.حسینی گفت: حجم مبادلات تجاری ایران و قطر حدود ۳۰۰ میلیون دلار است که با توجه به تجارت نزدیک به ۸۰ میلیارد دلاری قطر با جهان، سهم ایران از این تجارت بسیار ناچیز است. از اینرو دولت به دنبال افزایش مبادلات تجاری با قطر تا حدود یک میلیارد دلار است که برای رسیدن به این هدف مهمترین موضوع، سرمایهگذاری مشترک و تجهیز زیرساختهای کشور در حوزه دریایی و بندری است.
منبع: روزنامه ایران